سیاست

این وب نوشت برای انتشار اندیشه های سیاسی یک جوینده حقیقت در عرصه سیاست ایجاد شده است. امید است، با نقدها و نظرات راهگشای خود در بهتر شدن آن سهیم باشید.

سیاست

این وب نوشت برای انتشار اندیشه های سیاسی یک جوینده حقیقت در عرصه سیاست ایجاد شده است. امید است، با نقدها و نظرات راهگشای خود در بهتر شدن آن سهیم باشید.

هنجارگرایی اسلامی در دانش سیاست

مسعود کریمی بیرانوند

 

محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی علوم انسانی با رویکرد بومی - اسلامی و با تاکید بر پژوهش های نوین

 

چکیده

هنجارگرایی رویکردی در علوم سیاسی­ است که مطالعه ­ی پدیده ­ها و امور سیاسی را در رابطه ­ی عمیق با ارزش­ها و هنجارهای اجتماعی و سیاسی بر عهده داشته و به رغم برخی مخالفت­ها، همیشه و در همه ­جا حضور آشکار یا پنهان داشته است. با توجه به ویژگی­های نظام ارزش ­شناسانه اسلامی، تعریف و تنقیح مبادی، ابعاد و لوازم چنین رویکردی در علوم سیاسی اسلامی مورد پرسش بوده و لذا این نوشتار، هنجارگرایی اسلامی در دانش سیاست را به عنوان رهیافت مطلوب و جایگزین در علم سیاست مسلمانان معرفی کرده است. با توجه به پایه ­های فلسفی و کاربردی، این کار در دو قسمت بینش و روش انجام گرفته است.

در قسمت بینش، مبانی هستی ­شناسانه و معرفت ­شناسانه این رویکرد در زیر شاخصه ­هایی چون توحیدمحوری، دین­ گرایی، جامع­ نگری، تجویزگری، پویایی، جاودانگی، مصلحت­ پویی و انسانیت ­باوری معرفی شده است و در مقایسه با رویکردهای رقیب و یا معارض ویژگی­هایی چون ارتباط لازم و مفید ارزش با دانش، اصول هنجاری ثابت و مصادیق نسبی، همه جانبگی و مختلف الابعاد بودن هنجارها، نقش اختیار در کشف و پیگیری هنجارها، انسان­گرایی خدامحورانه در نظام ارزش خود را نشان داده است.

در قسمت روش، نیز راهکارهای عملیاتی کردن و کاربست رهیافت هنجاری اسلامی در مراحل مختلف تحقیق علمی یعنی انتخاب و حتی ایجاد مسأله، کشف یا ساخت چهارچوب مفهومی، فرضیه­ سازی و علت­ یابی، جستجو و پذیرش پیش­فرض­ ها، شیوه و ملاک­های آزمون نظریه، راهکارهای جامعه­ پذیری و پذیرش عام و کاربرد پژوهش همراه با مثال­های روشن و واقعی توضیح داده شده است. نتیجتاً این که تولید علم سیاست اسلامی بدون اعتنا و بهره­ گیری از ارزش­ها و هنجارهای اسلامی در تمام مراحل تولید، ترویج و کاربرد دانش سیاست مطلوب و بلکه ممکن نیست.

واژگان کلیدی

   هنجار، رهیافت، سیاست، ارزش، دانش، اسلام

 

 

برای مطالعه کامل مقاله اینجا را کلیک کنید.

 

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی