عاقبت به خیری: از شهید سلیمانی و علامه مصباح یزدی تا آیت الله رئیسی
مسعود کریمی بیرانوند
از 13 دی 1398 که شهید قاسم سلیمانی به دیدار پروردگار شتافت تا 12 دی 1399 که علامه محمدتقی مصباح یزدی به ملکوت اعلی پیوست، دقیقاً 365 روز طول کشید و در همین فاصله افراد زیادی از جمله شیخ یوسف صانعی و محمدرضا شجریان هم از دار دنیا رفتند.
عاقبت به خیری همیشه از مهمترین دغدغه ها و دعاهای مؤمنان بوده که ولایتمداری از مهمترین شئون آن است. در تاریخچه جمهوری اسلامی برخی افراد برجسته از قطار انقلاب پیاده شدند؛ اما کسانی نیز تا پایان عمر بر عهد خود استوار ماندند. طبیعی است که هر چه جایگاه قانونی و عرفی اشخاص بالاتر باشد، ضعف ولایتمداری و سقوط آنها تبعات سنگینتری دارد و متأسفانه این واقعیت تلخ درباره همه رؤسای جمهور پس از دفاع مقدس صادق بوده است.
زاویه گرفتن رؤسای جمهور پیشین با ولایت فقیه تا جایی بوده که برخی می پندارند، مشکل از اصل مترقی ولایت فقیه و جایگاه رهبری در قانون اساسی است. هر چند پاسخ های منطقی به این تصور غلط وجود دارد، اما تجربه کردن یک رئیس جمهور که از ابتدا تا پایان ملتزم ولایت باشد، یک مثال نقض عینی برای این گونه پندارهاست و امیدواریم آیت الله رئیسی چنین رئیس جمهوری باشد.
در طرف دیگر ممکن است برخی به اشتباه فکر کنند رئیس جمهور ولایی باید از خودش نظر و برنامه نداشته باشد، چرا که یک ویژگی مشترک بین روسای جمهور سابق این بوده است که برنامه و گفتمان خاصی برای مدیریت کشور داشته اند و همین باعث شده است در مقابل رأی ولی جامعه بایستند. در پاسخ باید گفت؛ عاقبت به خیری به معنای خنثی بودن و بی عرضگی نیست. سردار شهید سلیمانی و علامه مصباح یزدی در عین فرمانبرداری از ولی فقیه در حوزه های کاری خود نیز چنان سرآمد بودند که به حق می توان به آنها عنوان «مالک اشتر علی» و «عمار انقلاب» اطلاق کرد.
آیت الله رئیسی هم با توجه به مسئولیتی که به عهده گرفته است، باید برای حل مشکلات مردم راهبرد تحولی داشته باشد و البته این راهبرد داشتن با ولایتپذیری منافاتی نداشته باشد. مردم همچنان منتظرند ببینند دولت چه طرح کلانی برای رفع فقر و تبعیض و پیش بردن امور کشور دارد؟
البته ما مردم هم از سویی با انجام وظایف خویش و یاری رسانی به دولت و از سوی دیگر مطالبه گری و نظارت عمومی در عاقبت به خیری دولت سیزدهم و شخص آیت الله رئیسی سهیم خواهیم بود تا إن شاءالله بعد از چند دهه شاهد موفقیت انقلاب اسلامی در عرصه های اداری و دولتی باشیم.